Természetes bor és kézi kaszálás

Bor és Kasza

Bor és Kasza

Bor sztori

2023. május 26. - Boreskasza

Eddig méltatlanul mellőzem a boraimat, most pótolom ezt a hiányosságot. 

Sok idő telt el, amíg a középiskolai boros kólától (nálunk leó, belegondolni is szörnyű, hogy ilyet ittunk) eljutottam a felsőkategóriás tételekig. Ezen folyamat zárásaként WSET középfokú borkóstolási tanfolyamot végeztem, majd 2018-ban beiratkoztam a "Soósba", ahol OKJ-s Borász lettem, így a két mérnök diplomám mellé van egy értelmezhető szakmám is. Idő közben, 2019-ben Budaörsön vettünk egy kis házat, amihez egy régi, lelakott sváb pince is tartozott. Lassan minden adott volt, hogy nekifogjak a borkészítésnek is (mondjuk a pincében meg kellett szűntetni a feszített tükrű medencét). 

pince_anno.jpg

Igen, kb.: 80 cm magasan állt benne a víz. De erről majd később.   

Ahogy életemben mindig, itt is szerencsém volt, mert 2019-ben közösségi borkészítés indult Budaörsön (Budaörsi Közösségi Borkészítők - BKB). Ennek az volt a lényege, hogy összeálltunk kis csapatba (15-20 ember), és az egyik BKB tag pincéjében elkezdtük kitanulni a fortélyokat. Mivel neki már 20 éves gyakorlata volt a témában, jó esélyekkel indultunk, és nem is csalódtunk. Vettünk két hordót (egyet én, másikat egy másik tag), elmentünk szüretelni, és vásároltunk hozzá egy kis kész, szedett szőlőt. Első évben így elég könnyen nagyon jó borunk lett, egy olaszrizling és egy cabernet franc.

A második év is abban a pincében telt, ott egy kicsit túlvállaltuk magunkat, 3 féle vörösből készítettünk klasszikus bordói cuvée-t, Villányból jött a Cabernet Franc, Szekszárdról a Merlot és Egerből a Cabernet Sauvignon. E mellett egy kis muskotállyal megbolondított furmint is készült, sajnos átvágták a szállítónkat, mert nem botrytises volt a szőlő, inkább rohadt (2020-ban nagy esők voltak). Ebben az évben már önálló borom is készült, egy Badacsonyi Olaszrizling, Borbély Tomi jóvoltából.Szóval sok volt az az év. 

2021-re készült el a saját pince, ekkortól már itt készítem a borokat. A Közösségi Borkészítés kicsit behalt, sok volt az előző év 5 szürete. Nagyon fellelkesültem, mivel ettől az évtől egy pici Lovasi ültetvényt is művelünk feleségemmel a Balaton-felvidéken. 500 tő olaszrizling, plusz egy kis vegyes vörös (kékfrankos, othello, és még ki tudja mi), így 2021-ben elég sok bor készült.

  1. Van egy kis Mádi Furmint, pezsgő alapnak, egy unalmas hétköznap délután hoztam el a kombink csomagtartójában 2 mázsát, 16-os musttal, nagyon jó savakkal. 
  2. Etyekről Sauvignon Blanc, reduktívan elkészítve, durva sav, durva test, a palackban szépen kisimult. 
  3. Etyekről Malbec, ami nagyon érdekes, nem hasonlít a klasszikus Malbecre, inkább meggyes beütésű.
  4. Badacsonyból Olaszrizling egy kedves ismerőstől, a Badacsony hegy délkeleti oldaláról, a hegy tetejéről, bakművelésű tőkékről, ez minden évben saját szedés, a mustfok itt 21 körül van. 
  5. Lovasról van saját művelésű olaszrizling, itt is 21-es mustfokkal (szeptember közepén!), alacsony tőketerheléssel, az Öreg hegy tetején, löszös talajban, 
  6. Valamint volt Lovasról "sorköz rozé" vörösből, 44 üveg sikeredett. 

Kicsit megszaladt, de legalább van elég borunk :)

2022-ben konszolidálódtunk, így csak a két alap helyről szüreteltünk, Badacsonyból és Lovasról olaszrizlinget, Lovasról a szokásos sorköz rozét, na meg kellett egy kis Tokaji Hárslevelű is, hogy ne legyen üres a hordó. 

Itt tartunk most, a technológiák kapcsán nemsokára jelentkezem. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boreskasza.blog.hu/api/trackback/id/tr118132280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása